XPDC Bukit Chemy

Friday, March 5, 2010
.
.
Suatu masa dulu..

"Wei amacam jadi tak..?" aku..

"Mesti la jadi.. dah lama aku plan bende nie..?" Samy Jai bersemangat..

"Ok tunggu aper lagi.. jomla.. aku tak sabar nie.." Paan menyampuk..

Maka bermulala XPDC berbasikal ker Bukit Chemy berdekatan dengan Hutan Simpan UPM.. tak jauh la kira-kira 1/2 jam dari sekolah aku.. dari rumah ker sekolah dalam 45 minit.. itu pun ikut jalan shot cut.. masuk kat kebun sayur Pakcik Mail Kudung.. keluar kat kebun getah Apek Rongak..

XPDC nie berjaya mempengaruhi 8 owang.. Majoritinya ketua-ketua lorong.. kalau tak pun ajk persatuan..

"Paan nko ikatkan tapuware ayam goreng nie kat belakang.." Aman Rabbit mengarah..

Maklumla anak Ketua Kampung.. lansung Paan setuju.. setelah itu sampai la kami di kawasan Rizab Owang Asli Bt 14 Puchong..

"Geng jap.. aku nak jumpa kawan aku kejap.." dengan pantas Tompok membelok..

"Woi jangan lupa mintak ubi.." Robot wakil bahagian Hilir menyahut..

Cincai sembang.. kitowang pun sampai la kat Bukit Chemy tu.. peserta dah jadi 9 owang termasuk kawan si Topok.. anak Tok Batin.. Siku anak Simpang.. kat sini ader air terjun.. tapi tak der la dalam sangat.. peparas dada itik jer.. so kitowang pun set up camping.. masak semua la.. maklumla kat sekolah masuk Pengakap.. konon-konon boleh survival la.. masak makan mandi semua cukup.. sampai kecut semua anggota badan..

"Abg Tom.. Akuk tak brapa sedap atik nik.. tak tahuk kenapak niek.." Siku berkata..

"Kenapa nko.. ader yang tak kene ker..?" Tompok meminta kepastian..

"Tak tahuk akuk.. abg tungguk sekejap.." lalu Siku keluar dari dalam air trus ke hutan..

Kami berpandangan.. cuak.. apahal pulak Siku nie.. nama dah la siku.. kang kitowang siku kang.. kompom makan nasi guna straw.. tak lama tu Siku balik.. berlari trus terjun..

"Abg.. nyuruk.. ada babik..nyuruk.." Siku..

Aper lagi semua cabutla.. cuma yang aku terkejut macam ner Aman Rabbit tetiba jer ader kat atas pokok.. laju gila mamat nie..

Kompom babi.. 6 sekeluarga.. yang besar yang kecil yang cute mute semua ader.. menyondol2 kat khemah kitowang.. abis ayam abis kobis abis air longan tin dia bedal.. dah macam berkelah pulak bebabi nie..

Last sekali dier singgah kat tempat kitowang longgokkan baju.. dengan selamba kodok dier nyondol kat baju kitowang..

"Babi punya babi.. nie balik nak pakai baju aper nie..?" Aman Rabbit menjerit dari atas pokok..

Seketika kemudian.. keadaan menjadi tenang.. cuma yang tak tenang kitowang jer.. sebab semua tinggal sehelai sepinggang sepender..

"Cam ner nak balik nie.. takkan nak balik pakai sepender jer..?" Paan gusar..

"Aku ader idea.. aper kata kita potong beg memasing kat bahagian bucu bawah.. masukkan kaki.. nampak la macam Baju Bebet.." Aku..

Setelah semua idea dibentangkan dan di ambil kira.. maka tahun itu pasti aku ker sekolah guna beg sekolah koyak.. cilaka punya babi..

"Siku tak der beg.. dier macam ner.." tanya Paan..

"Akuk ok ajak.. akuk boleh gunak daun keladik.. akuk ok" jelas si Siku..

Diambilnya daun keladi saiz M.. di balutnya macam adek aku pakai pampers.. pas tu dia raut buluh sket.. buat pin.. kreatif giler mamat nie.. serius kreatif..

.
.
.
.
Sampai skung aku tak tau la sama ader daun tu gatal atau tak.. mungkin Siku nie dah lali kot.. yerla lahir pun dalam hutan kawan pun dengan monyet.. Mana la peginyer Si Siku.. tah idup atau tak.. citer nie citer betul wei.. masa umur aku 12 tahun..
.
.
.



6 Insan Besh:

ezam said...

muahahahahahhahaa aku baca dengan gelak guling2 tak hengat cam ampeh...

aku duk bayangkan daun keladi itu sure miangg2 adik dia.......

Rozita said...

laa...sian nya korang..
mmg babi punya babi~

vidadarisakura said...

mana tah siku?

kAkUnA_tHe KeLip KeLiP said...

giler!baru doblas tahun berangan nk jd survivor.hahahahaha...tp salute ar sbb brani..hehehe

Lifesaver said...

hahaha. gelak je aku baca

nuyuljana said...

hahahaha.

lawak siot!